Yleisimpiä jalkojen vaivoja

Vaivaisenluu
Vaivaisenluu syntyy kun isovarvas alkaa kääntyä muita varpaita kohti. Isovarpaan tyvinivel kipuilee ja nivel paksuntuu. Vaivaisenluun syy voi olla perinnöllinen, mutta myös liian kapea kenkä tai jalkaterän virheasento voivat olla syitä vaivaisenluuun kehittymiselle. Hoito: Vahvat jalkaterän lihakset estävät sekä hoitavat vaivaisenluuta. Ukkovarvasta voi myös suoristaa varpaiden väliin yksilöllisesti valmistettavalla silikon ortoosilla. Vaivaisenluun oikaisemiseen on myös olemassa tehdasvalmisteisia tukia, mutta niissä ongelmana on, että ne alkavat kääntää muita varpaita lomittain koska tehdasvalmisteinen tuki tulee vain 1-2 varpaiden väliin. Yksilöllisesti valmistettu tuki on tehokkain. Vaivaisenluuta voi myös teipata.
Räätälinpatti

Räätälinpatti eli viidennen jalkapöydän luun oireyhtymä, jossa tapahtuu “vaivaisenluun” kaltaista muodostusta pikkuvarpaan puolelle. Viidennen jalkapöydän luun tyviniveleen alle muodostuu kovettumaa ja känsää, luun sivu punoittaa ja on arka. Hoitona tähän on jalkajumppa, tukipohjallinen jossa kevennetään vitosjalkapöydän luuta, teippaus tai silikon puettava suoja.

Vasaravarpaat
Tila jossa keskimmäiset varpaat 2-4 koukistuvat niin että varpaiden päät hakkaavat alustaan jopa niin voimakkaasti että niihin alkaa muodostua kovettumaa ja kynnet alkaa mekaanisesta iskusta paksuuntumaan, varpaiden päälle syntyy kovettumia ja känsiä,jotka saattavat olla varsin kivuliaita.myös päkiän puolella jalkapöydän luiden päät ovat kovettumille alttiina ja joskus nivelet voivat myös mennä sijoiltaan. Vasaravarpaita kannattaa venytellä ja niiden suoristamiseksi on yksilöllisesti valmistettu silikon ortoosi erittäin tehokas. Poikittaisen jalan kaaren tukea myös tarvitaan..eikä jalkajumppaakaan pidä unohtaa
Kovettumat ja känsät
Johtuvat mekaanisesta hankauksesta tai jalkaterän virheellisestä asennosta. Mikäli känsä tai kovettuma on jalkapohjan puolella on kyseessä jalan laskeutunut luu. Mikäli känsä on varpaiden päällä kyseessä on kengän aiheuttama mekaaninen hankaus. Känsät varvasväleissä sekä jalkapohjissa ovat kivuliaita, joten hoidon lisäksi selvitämme kovettuman/känsän aiheuttajan ja pyrimme poistamaan sen jalkatuilla tai mikäli känsä on varvasvälissä, valmistamme siihen pienen silikonisen erottajan jotta varpaat eivät hankaa keskenään.
Syylä
Syylä on viruksen aiheuttama hyvänlaatuinen kasvain. Syylän tunnistaa kukkakaalimaisesta rakenteestaan sekä pienistä mustista pisteistä jotka ovat hiusverisuonia. Koska syylä on viruksen aiheuttama siihen ei ole täsmähoitoa, yleensä elimistö kehittää syylävirukseen immuniteetin ja syylä häviää itsestään, joten syylää on turha hoitaa ellei se haittaa tai häiritse. Apteekeista saa syyläliuoksia joilla syylää voi itse hoitaa. Hoito vaatii kärsivällisyyttä sillä syylä ei katoa hetkessä. Ilmastointiteippihoitoakin voi kokeilla… Hoitolassamme poltamme ja jäädytämme syylää ja tarvittaessa kevennämme sen mikäli se on jalkapohjassa painealueilla. Vaikka polttaminen ja jäädytys ovat tehokkaita menetelmiä, jalkapohjan syylä on varsin sitkeä ja vaatii yleensä enemmän kuin yhden hoitokerran.
Sisäänkasvanut kynsi
Sisäänkasvannut kynsi on tulehdusaltis kun kynnen reunat hankaavat ja painavat kynsiuurretta. Mikäli sisäänkasvanut kynsi aiheuttaa vähäisiä oireita, voi kynnen alle laittaa eristenauhan, joka estää kynnen kulman ja ihon kosketuksen. Sama nauha voi olla viikkoja tai jopa kuukausia kynnen reunan alla. Jos kynsi aiheuttaa jatkuvaa kipua, voi kynnen oikaista samlla tavalla kuin hampaankin eli jousella. Jousihoitomenetelmiä on useita ja hoito valitaan aina kynnen mukaan. Jousi oikaisee varsin tehokkaasti kynttä ja kipu häviää muutamassa päivässä. Varpaankynsi on hidaskasvuine,n joten se oikenee hitaasti. Esim. isonvarpaan kynsi kasvaa kasvuaiheestaan täyteen pituuteen noin vuodessa. Jousta siirretään 2-4 kk välein.
Sienikynsi
Sienikynsi on hyvin tavallinen ja epäesteettinen vaiva. Tehokkain hoitokeino sienikynteen on sisäinen sienilääkitys jonka päättää lääkäri. Hoitolassamme otamme sieniviljelyn, jonka tuloksen voi viedä lääkärille. Kenkien ja sukkien desinfiointia ei pidä unohtaa, sillä sieni on varsin herkkä uusimaan. Mikäli sisäinen lääke ei jostain syystä sovi, voidaan kynttä ohentaa mekaanisesti, mikä tekee siitä esteettisesti siedettävämmän näköisen. Kynttä voi hoitaa paikallisesti apteekista saatavilla lääkkeillä tai otsonoidulla oliiviöljyllä, joka on lääkkeetön vaihtoehto. Asiakkaamme käyttävät hyvin paljon otsoniöljyä ja tuloksetkin ovat lupaavia. Otsoniöljyä saatavana meiltä.
Ihosilsa
Ihosilsa alkaa hyvin usein neljännen ja viidennen varpaan välistä kutinalla, ihon hilseilyllä sekä punoituksella. Lääkäriltä saa siihen hyvän voiteen ja apteekkihenkilökunta myös opastaa oikean tuotteen löytymiseksi. Kenkien ja sukkien desinfiontia ei sovi unohtaa.
Kipu
Kipu niin jalassa kuin missä tahansa muuallakin on merkki että jotain on pielessä: -Mortonin neurooma eli hermopinne on joko kolmannen ja neljännen jalkapöydän luun tai neljännen ja viidennen jalkapöydän luun välissä. Kipu alkaa kun jalka on kengässä, jossa jalkapöydän luut lähenevät toisiaan. Helppo testi on puristaa jalkapöytää sivulta – jos se ei aiheuta kipua todennäköistä on ettei hermo ole puristuksessa. Jos taas kipu tulee, on sinulla todennäköisesti morton. Hoidoksi tähän on jalkapöydän keventäminen. Jalkapöydän luiden alle laitetaan tuki, joka nostaa luita ja samalla avaa jalkapöydän luut ja hermo vapautuu.
Plantaarifaskiitti eli kantakalvontulehdus
Kansankielellä kantaluupiikki on kivulias ja helposti kroonistuva kantapään kipu. Kantakalvon tulehdus syntyy, kun kantakalvon kiinnityskohta kantaluun huipukkaan tulehtuu. Oireena ovat aluksi liikkeellelähtökipu kantapäässä, sitten joka askel vihloo ja sattuu, ja myöhemmin jo leposärkyäkin. Hoito: jalkapohjaa kannattaa venytellä. Kipu puoliintuu kun välttää askeltamista avojaloin kovilla alustoilla. Kotikenkä jossa on jonkinverran korkoa aina jalkaan, pehmeä kantalappu kenkään, kinesion teippaus. Kantakalvon tulehdusta hoidamme myöskin alipaineella, joka on osoittautunut hyväksi avuksi kipuun. Mikäli oireilu jatkuu, kannattaa harkita yksilöllisesti valmistettuja tukipohjallisia.
Tiesitkö että...
Sisäänkasvanut kynsi on tulehdusaltis kun kynnen reunat hankaavat ja painavat kynsiuurretta
Tiesitkö että...
Vaivaisenluu syntyy kun isovarvas alkaa kääntyä muita varpaita kohti, isovarpaan tyvinivel kipuilee ja nivel paksuuntuu
Tiesitkö että...
Plantaarifasciitti, eli kantaluupiikki on kivulias ja helposti kroonistuva kantapään kipu.